Девета плевенска дивизия

|

Девета пехотна плевенска дивизия е формирана през 1904 г. в Плевен, като в състава и влизат 2 бригади – 4-ти, 17-и, 33-ти и 34-ти пехотни полкове, както и 9-и дивизионен артилерийски полк. През Балканската война (1912 – 1913) към дивизията е създадено „балонно отделение“. Разформирана е през юли 1919 г.

По време на Балканската война дивизията се командва от генерал-майор Радой Сираков. Тя се сражава при Одрин, като част от Втора българска армия (командващ генерал-лейтенант Никола Иванов), и в Чаталджанската операция, като част от Трета българска армия (командващ генерал-лейтенант Радко Димитриев).

При военните действия срещу Сърбия през 1915 г. силите на дивизията са насочени към Нишкия укрепен пункт, който е овладян на 4 ноември. По време на Косовската операция (10 ноември – 4 декември 1915 г.), заедно с 6-а дивизия, настъпвайки по две направления, без особена съпротива към 24 ноември 1915 г. успяват да проникнат към Прищина. На южния фронт, в началото на септември 1918 г. дивизията заема участъка от село Даутли до Дойранското езеро.  Като тя е най-известна с отбранителните си действия в Дойранската епопея (16 – 19 септември, 1918 г.). Загубите на дивизията варират между 500 – 1000 убити, ранени и безследно изчезнали, като загубите на противника са 6 дивизии на численост над 20 000 души. Когато генерал Вазов се връща при Плевен целият град му благодари, че е върнал почти всичките синове на Плевен. През 1936 г. генерал Вазов е поканен в Англия на честване края на ПСВ, и когато слиза от влака главнокомандващият английските сили заявява: „Свалете знамената минава героят и победителят от Дойран“. На 16 ноември 2019 г. в Плевен е открит тържествено паметник на Девета пехотна плевенска дивизия. Монументът е посветен на победата при Дойран по време на Първата световна война и се издига на мястото, откъдето през есента на 1915 година войниците на дивизията тръгват към фронта. В центъра на композицията е фигурата на генерал Владимир Вазов – командир на дивизията. Паметникът е открит от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *